A glutamin, a 20 aminosav egyike. Legnagyobb koncentrációban az izomzatban található.

Feltételesen esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy testünk természetes úton is képes előállítani, de csak bizonyos feltételek mellett.

Amennyiben ezek nem állnak fenn, úgy glutamin bevitelre szorulunk.

Ha az izomtömeg növelése és/ vagy megőrzése a cél, akkor az alkalmazott diéta mellett rendkívül fontos a glutamin pótlása. Ezen kívül fontos tudni, hogy fokozott fizikai megterhelés, a stressz, műtét, fertőzés vagy az éhezés is lecsökkentheti a glutaminkészletet. A megnövekedett glutamin igényt szervezetünk nem mindig képes kielégíteni, ezért szükséges lehet többlet bevitel.

A glutamin sokféleképpen hatással van testünk működésére.

A glutamin egyike azon aminosavnak, amely fokozza a test saját növekedési hormontermelését, emellett számos biokémiai folyamatban szerepet játszik. Részt vesz a fehérjeszintézisben, a vese sav-bázis egyensúlyának szabályozásában. Továbbá a glutamin növeli a nitrogén visszatartását, csökkenti az izom leépülést és a regenerációs időt.

A glükóz után a sejtek egyik legjobb energiaforrása, amit főként a bélsejtek, a és a fehérvérsejtek egyes típusai használnak fel.  

Szerepe van szervezetünk egyik legfontosabb antioxidánsa, a glutation szintézisében. A glutamin kulcsszerepet játszik számos metabolikus és immunológiai folyamatban. Elősegíti a sérülések, égési sérülések és műtét utáni állapotok esetén a sebek gyógyulását.

Összegzésként elmondható, hogy mivel a glutamin számos élettani folyamatban fontos szerepet tölt be, hiánya lassíthatja a regenerációs folyamatokat.

Vásárold meg most!

A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva tartandó!