Az energia szolgáltatáshoz első sorban nem a fehérje szükséges szervezetünknek ( a felhasznált energia 3-6%-át szerzi fehérjéből) .

Ahhoz, hogy megfelelő típusú fehérjét pótoljunk tudnunk kell, eszenciális vagy nem eszenciális aminósavról beszélünk –e.

Az eszenciális aminósavak azok, amelyre elengedhetetlenül szüksége van a szervezetünknek. „Testi aktivitás során az elágazó láncú aminosavak (BCAA-k, Leucin, Izoleucin és Valin) oxidációja fokozódik, különösen a szénhidrát hiányában, energiatermelésre használódnak fel, ami csökkenti a plazmakoncentrációjukat.” (1) 

A sportolók fehérje szükséglete 1,2- 1,4 g/ ttkg, attól függően, milyen sporttevékenységről beszélünk. Rezisztenciaedzéseknél előfordulhat 1,2- 1,7 g/ttkg fehérjeigénye egy sportolónak a terhelés intenzitásától és időtartamától és a táplálkozásától függően. 

Újabban már fehérje szeleteket lehet olyan kiszerelésben kapni, amellyel mérkőzések utáni pótlást már az öltözőben el lehet kezdeni. 

Az  International Society of Sports Nutrition szerint új kutatások arra utalnak, hogy a magasabb fehérjebevitel (> 3,0 g / kg / nap) pozitív hatással lehet a testösszetételre. 

A sportolók számára az optimális fehérjebevitelre vonatkozó ajánlások az MPS (izom fehérje szintézis) maximalizálása érdekében vegyesek, és az életkortól függenek. Általános ajánlások: 0,25 g kiváló minőségű fehérje / testtömeg kg, vagy 20-40 g-os dózisonként. Az akut fehérje dózisoknak 700-3000 mg Leucint és / vagy isoLeucint kell tartalmaznia, az esszenciális aminosavak közül. Ezeket a fehérje dózisokat ideálisan egyenletesen kell elosztani, 3-4 óránként, a nap folyamán.

A fogyasztása egyéni tolarencia függő, az edzés anabolikus hatása azonban tartós marad (legalább 24 óra). Bár a fizikailag aktív egyének a teljes táplálékfogyasztás révén képesek napi fehérjeigényüket beszerezni ezt a kutatás egy gyakorlati módja annak, hogy biztosítsuk a megfelelő fehérje minőségének és mennyiségének bevitelét, ezzel a pótlással minimalizáljuk a kalóriabevitelt, ez különösen azoknak a sportolóknak lesz fontos, akik általában nagy mennyiségű testmozgást végeznek.

 A gyorsan emésztett fehérjék, amelyek nagy arányban tartalmaznak esszenciális aminosavakat és megfelelő Leucint, a leghatékonyabbak az izomfehérje stimulálásában. A fehérje kiegészítése után a fehérje különböző típusai és minősége befolyásolhatja az aminosav biológiai hozzáférhetőségét. A sportolóknak fontolóra kell venniük az összes EAA-t tartalmazó teljes fehérjeforrást. A tartós mozgást végző sportolóknak a megfelelő szénhidrát bevitelre kell összpontosítaniuk az optimális teljesítmény érdekében; a fehérje hozzáadása segíthet az izomkárosodás ellensúlyozásában és a gyógyulás elősegítésében. Az alvás előtti kazein fehérje bevitel (30-40 g) az éjszakai izomfehérje szintézist és az anyagcsere sebesség növekedését eredményezi anélkül, hogy befolyásolná a lipolízist (oxigén jelenlétében történő zsírbontást). (2) 

Leggyakoribb fehérjepótlás természetes úton a nagy fehérje tartalmú ételekkel történhet. Ilyen élelmiszerek: 

  1. Tihanyi András:(2003). Teljesítményfokozó sporttáplálkozásBudapest: Krea-Fitt  Kft., old.:74-75.

2. Jäger R1, Kerksick CM2, Campbell BI3.  International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercises.   J Int Soc Sports Nutr.[Online] 2007.Augusztus 7 [Hivatkozva: 2019.Március 11.] 

Vásárold meg most!

A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva tartandó!