A stressz, bizonyos kórokozók és általuk okozott fertőzések, gyulladásos elváltozások, a nem megfelelően emésztett élelmiszerek okozta erjedési folyamatok, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, egyes élelmiszer komponensek, mint például a glutén, laktóz, kazein, jelentős mértékben képesek a bél áteresztő képességét megnövelni. Ez azt jelenti, hogy a bélnyálkahártya, olyan anyagokat is átenged a keringésbe, melyeket egészséges körülmények kötött nem tesz.

A „lyukas bél” egyre gyakoribb jelenség hazánkban is.

Ennek oka, hogy jelentős azon élelmiszerek köre, amelyekben az összetevők a nem megfelelő előállítás következtében olyan formában vannak jelen, amelyek lebontása gondot okoz a bélrendszerben. 

Miért jelent problémát a fokozottan áteresztő bél?

A különféle okok miatt létrejövő megnövekedett áteresztőképesség komoly veszélyeket rejt magában. A bélnyálkahártya egy szűrő, amin keresztül csak a szervezetünk számára fontos tápanyagok jutnak a keringésbe. Amennyiben ez a szűrő sérül, fokozottan áteresztővé válik. Ebben az esetben minden olyan anyag bejuthat a keringésbe, amelyek normál esetben nem. Ezek az anyagok lehetnek az élelmiszerből származó töredékmolekulák, glutént alkotó fehérjék, bakteriális eredetű toxinok, sőt maguk a kórokozó baktériumok, vagy a saját bélflóránkat alkotó baktériumok hasznos baktériumok is, de lehetnek vírusok és gombák is melyek átjuthatnak a bélnyálkahártyán.

Minden felszívódó anyag immunválaszt fog generálni. Az immunrendszert aktiváló hatásuk miatt gyulladásos folyamat veheti kezdetét. Amennyiben az illető arra genetiaki szempontból fogékonyabb, úgy súlyos esetben autoimmun betegség is kifejlődhet.

Mik a kezdő lépések a „lyukas bél” szindróma kezelésében?

  • gyomorsav termelést negatívan befolyásoló tényezők megszüntetése 
  • átmenetileg minden olyan ételkomponens fogyasztását meg kell szüntetni, amelyek károsíthatják a bélnyálkahártyát, illetve áteresztő bél szindrómát okozhatnak (glutén, laktóz, kazein, minden tejtermék kivéve a valódi, probiotikus joghurt és fermentált élelmiszerek)
  • stresszűző tevékenységek, például jóga, meditáció alkalmazása
  • A bélnyálkahártya regenerációját és megfelelő anyagcseréjét támogató táplálékkiegészítők fogyasztásaszintén fontos. Ilyenek a teljesség igénye nélkül a: D-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, B3- és B12-vitamin (metilkobalamin), Kolin, R-alfa-liponsav, cink, réz, szelén, magnézium, valamint a nyálkahártya energiatermelésében és védelmében szerepet játszó aminosavak: L-prolin, L-glutamin, L-arginin. 

Az L-glutamin, egy aminosav, aminek kiemelkedő szerepe van a lyukas bél szindtóma kezelésében, mivel a bélfal sejtjeit táplálva erősíti annak regenerálódását és gyulladáscsökkentő hatása is van. Egy nem esszenciális aminosavról van, szó, amelyet szervezetünk is képes ugyan előállítani, de a megnövekedett igénnyel szemben a „termelés” már nem képes lépést tartani, ezét ilyen esetekben pótlása kulcsfontosságú lehet.

  • A cukorfogyasztás minimalizálása, segítheti a káros erjedési folyamatok lecsökkentését a bélrendszerben
  • Prebiotikumok, azaz rostok fogyasztása napi szinten (30 gramm), melyek elősegítik a bélflóra alkotóinak megfelelő tápanyagellátását, ezzel segítve a jótékony törzsek szaporodását.
  • Fermentált élelmiszerek napi szintű fogyasztása
  • Élőflórás készítmények fogyasztása, melyek olyan jótékony baktérium törzseket tartalmaznak, amik képesek vajsavat, acetátot, butirátot, propionátot termelni. Ezek az anyagok ugyanis elsődleges fontosságúak a bélnyálkahártya tápanyagellátásában.

Vásárold meg most!

A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva tartandó!