Az idegrendszer, a szív- és érrendszer, az izmok, valamint a vese megfelelő működéséhez szükség van a magnéziumra.

Ez a mikroelem a test energiatermelésének is fontos közreműködője, de hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, valamint a csontváz és a fogak felépítéséhez is.

Egy átlagos felnőtt szervezetében 21-28 gramm közötti magnézium található. Ennek a mennyiségnek a 60%-a a csontvázban, a fennmaradó rész a lágyszövetekben található. A magnézium kevesebb mint egy százaléka a sejten kívüli térben található. A szervezetbe jutott magnézium 30-50%-a a vékonybélből szívódik fel. A felesleg a vizelettel távozik. Az optimális testi működéshez a magnézium elengedhetetlen fontosságú. Szerte ágazó szerepére, a hiánya kapcsán fellépő tünetek alapján következtethetünk.

Milyen funkciói vannak a magnéziumnak?

Anyagcsere, energiatermelés

A magnézium egyik legfontosabb szerepe a szervezet energiaellátásában való részvétel. A sejtek fontos energiaforrását jelentő adenozin-trifoszfát (ATP)  molekula a magnéziumhoz kötve tudja kifejteni biológiai hatásait. Amit ATP-nek nevezünk, az valójában magnézium-ATP-komplex. A magnézium elősegíti a zsír-, fehérje-, és a szénhidrát-anyagcserében, valamint a nukleinsav-anyagcserében az ATP kötődését a különböző enzimekhez, amelyek az emberi szervezet anyagcsere folyamatait katalizálják.  

A vázizmok működése

A kalciummal együtt a magnézium meghatározó tényezője az izomműködés szabályozásának. A kalcium az izmok összehúzódásáért, a magnézium pedig ezek ellazulásért felel. Optimális esetben, a szervezetben kétszer annyi kalcium található, mint magnézium. Ha ez az egyensúly felbomlik, például az elégtelen magnéziumbevitel miatt, magas kalciumszint alakul ki. Ennek következményei az izomgörcsök. 

Vérellátás

A kalcium és a magnézium nem csak a vázizomzat, hanem a szívizom, valamint az erek és a belső szervek falát képező simaizomzatműködését is hasonló módon befolyásolják. A szív vérellátását biztosító koszorúerek összehúzódásának – izomgörcsének – fokozódásával romlik a szív vérellátása mindez pedig szívbetegségek kialakulásához vezethet.

Csontfelépítés

A magnézium részt vesz a csontképzésben. Hatással van a mellékpajzsmirigy hormon termelő működésére, valamint az aktív D-vitamin koncentrációjára. A kutatások férfiaknál és nőknél egyaránt pozitív összefüggést mutattak ki a magnéziumbevitel és a csontsűrűség között. A vizsgálatok tapasztalatai szerint, a magnéziumhiány hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához is.

Vásárold meg most!

A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva tartandó!