Ismerkedjünk meg közelebbről a Glutaminnal!
Milyen szerepet játszik szervezetünkben?

A glutamin, a 20 fehérjealkotó aminosava egyike, amely legnagyobb koncentrációban az izomban található meg. Úgynevezett feltételes esszenciális aminosav, ez annyit jelent, hogy a szervezetünk is képes előállítani, de csak bizonyos körülmények mellett. Amennyiben ezek a feltételek nem biztosítottak, úgy ez az szintézis elmarad. Ilyen körülmény lehet például intenzív sportolás esetén vagy gyomor –és bélbetegségekben.
A glutamin metabolizmust két alapvető fontos enzim szabályozza: a glutamináz és a glutamin szintetáz. A glutamináz hidrolizálja a glutamint ammoniára és glutamátra, ennek az enzimnek a magas aktivitása alapvető a szervezet gyorsan osztódó sejtjei számára.
Az emberi vérben a glutamin a legnagyobb mennyiségben előforduló szabad aminosav, kb. 500 -900 μmol/l.
A fehérje pótlás megfelelő összetételű aminosav készítménnyel kell, hogy történjék, ennek mértéke 1,5-2 g/ttkg/nap. Az esszenciális aminosavakat mindenképpen biztosítanunk kell a táplálás során, de vannak olyan aminosavak, amelyek stressz helyzetben válnak azzá. Ilyen pl. a glutamin is.
Milyen szereppel bír szervezetünkben?
A glutamin a testfehérjéket alkotó 5 legfontosabb aminosav egyike. Az immunrendszer és a bél mucosa állapotát a glutamin kell mennyiségben való jelenléte jelentősen befolyásolja, hiányára müködészavarral reagál a szervezet. A bél barrier lymphocytái és macrophagjai energiát és aminosavakat igényelnek a fehérje szintézishez és proliferatiójukhoz. Legfőbb forrásuk a glutamin.
Szerepe elengedhetetlen a nitrogen –transzportban, fenntartja a sejtek redox- státuszát, az energia felhasználásban a metabolizmusban közvetítő szerepet játszik. Elsődleges tápanyagaaz enterociták, kolonociták, leukociták és makrofágok, az immunrendszer és a sebgyógyulásban szerepet játszó sejteknek.
Tervezettsebészeti beavatkozások után a betegek katabolikusak, ami a szénhidrát és a fehérjeanyagcserét is érinti. Ennek az állapotnak a jellemzői a hiperglikémia és a nitrogén –veszteség növekedése, ami fokozhatja az infekciók, a sebgyógyulás elhúzódásának veszélyét, csökkenti az izomerőt, ami a kórházi tartózkodás elhúzódásához vezet.
A glutamin szerepe fontos a posztoperatív nitrogénegyensúly javításában, immunfunkció növelésében, fenntartja a gasztrointesztinális struktúrát és funkciót, csökkenti a bél permeabilitását.
De a fizikai erőnlét megnövelése mellett természetesen van még egy nagyon fontos hatása, hiszen az agyra ugyanolyan erősen hat, mint az izomnövelésre.
Mi történik sportolás során?
Intenzív testmozás során a szervezetünk gyorsabban használja fel a glutamint a tároló helyekről, mint az pótolni tudná. Amikor ez következik be, akkor a szervezet elkezdi lebontani az izmokat és így beindul a katabolikus állapot. A szájon át történő glutamin pótlás támogatja a glikogén tárolást- ezzel segíti más aminiosavak szintézisét és csökkenti a katabolikus állapotot túledzettség során.
Amennyiben lecsökken a glutamin szint a teljesítmény csökkenésével számolhatunk. A regeneráció során is szervezetünk ehhez nyúl elsőként, így pótlása elengedhetetlen
Ajánlott bevitel és dózis:
Az adagolás függ attól, hogy milyen sérülésről, betegségről vagy sportról beszélünk.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy az ajánlott adag napi 5-15 gramm fogyasztása ajánlott.
Összességében elmondhatjuk, hogy a glutamin szerepe a szervezetben nagy jelentőséggel bír. A két legfontosabb feladata az immunerősítés és a fokozott igénybevétel (stressz, intenzív sport, műtétek, sérülések…stb.) során fellépő katabolikus állapot megelőzése.
Felhasznált irodalom:
- Avestrand A, Ahlberg M, Fürst P et al:Clinical results of long term treatment with a low protein diet and a new amino acid preparation in patients with chronic uremia. Clin Nephrol 1983.19:67-73.
- Newsholme P, Gordon S, Newsholme EA: Rates of utilization and fates of glucose, glutamine, pyruvate, fatty acids and ketone bodies by mouse macrophages. Biochem J 1987.242.631-636
- Journal of Parenteral and Enteral Nutrition/ Vol. 34, No.5, September 2010
- Clinical Use of Glutamine Supplementation- Jan Wernerman – The Journal of Nutrition, Supplement 2008
- Gleeson M. Dosing and efficiacy of glutamine supplementation in human exercise and sport training.