Előállítás

A glutamint a glutamát-szintetáz enzim állítja elő glutamátból és ammóniából. A legjelentősebb glutamin előállító szövet az izomszövet, az összes glutamin mintegy 90%-át izmaink állítják elő. Kis mennyiségben a tüdő és az agy és a máj is képes glutamin termelésre. Bár a máj szerepe a glutamin metabolizmusában inkább szabályozó mint termelő jellegű.

Felhasználás

A glutamin legnagyobb fogyasztói a bélrendszerünk sejtjei, a sav–bázis egyensúly kialakításáért felelős vesesejtek, az aktív immunsejtek,  valamint számos rákos sejt is a glutamin fő felhasználója. Utóbbi kapcsán különböző glutamin analógokat, – azaz a glutamin működését utánzó – anyagokat vizsgálnak mint rákellenes gyógyszereket.

A glutamin mindennapi felhasználása

Sérülés vagy betegség/ műtét okozta állapotokban a glutamin feltételesen/ átmenetileg esszenciálissá válhat (azaz táplálékkal vagy táplálékkiegészítőkkel szükséges lehet a bevitele a kielégítő mennyiség érdekében). A glutamint széles körben vizsgálták az elmúlt évtizedekben, és kimutatták, hogy elősegíti a sérülések, traumák, égési sérülések és a műtét utáni sebek gyógyulását, illetve csökkenti a rák kezelése során fellépő mellékhatásokat.

Vásárold meg most!

A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva tartandó!